· Naslov: Genska i morfološka karakterizacija hrvatskih tradicijskih kultivara graha
· Predavač: Prof. dr. sc. Jerko Gunjača, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
· Vrijeme: 27. travnja 2017. u 16:00 sati
· Mjesto: 453. kolokvij Hrvatskog genetičkog društva, Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, Zagreb; dvorana II/1, II paviljon
· Naslov: Genetic Diversity of Croatian Common Bean Landraces
· Autori: Klaudija Carović-Stanko, Zlatko Liber, Monika Vidak, Ana Barešić, Martina Grdiša, Boris Lazarević, Zlatko Šatović
· Časopis: Front. Plant Sci. 8:604. doi:10.3389/fpls.2017.00604
· Naslov: Intenzitet fotosinteze i kapacitet izmjene plinova kod hrvatskih tradicijskih kultivara graha
· Predavač: doc. dr. sc. Boris Lazarević, Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
· Vrijeme: 09. ožujka 2017. u 18:00 sati
· Mjesto: Sveučilište u Zagrebu, Prirodoslovno-matematički fakultet, Rooseveltov trg 6, Zagreb; Predavaonica BO1
· Kongres: 8th World Congress on Agriculture & Horticulture and 16th Euro Global Summit on Food & Beverages
· Organizatori: Conferences Series
· Naslov: Protein content in common bean row seeds in relation to a* and b* dimensions of the L*a*b* color space
· Autori: Monika Vidak, Filip Varga, Jerko Gunjača, Boris Lazarević, Zlatko Šatović, Klaudija Carović-Stanko
· Vrijeme: 02.-04. ožujak 2017.
· Mjesto: Amsterdam, Nizozemska
· Naslov: Genetic identification of Croatian common bean accessions
· Autori: Monika Vidak, Zlatko Liber, Ana Barešić, Martina Grdiša, Zlatko Šatović, Klaudija Carović-Stanko
· Časopis: Proceedings of 52nd Croatian and 12th International Symposium on Agriculture (2017), pp. 262-266
· Kongres: 9. međunarodni kongres "OPLEMENJIVANJE BILJA, SJEMENARSTVO I RASADNIČARSTVO"
· Organizatori: Hrvatsko agronomsko društvo i Europsko udruženje sjemenara
· Naslov: Raznolikost tradicijskih kultivara graha u Republici Hrvatskoj
· Autori: Klaudija Carović-Stanko, Monika Vidak, Martina Grdiša, Ana Barešić, Mirjana Herak Ćustić, Boris Lazarević, Tomislav Karažija, Igor Palčić, Ivan Radosavljević, Zlatko Liber, Zlatko Šatović, Jerko Gunjača
· Vrijeme: 11. studeni 2016., 09:45 sati
· Mjesto: Lifeclass Terme Sveti Martin, Sveti Martin na Muri
· Naslov: Grah ponovno na polju i u tanjuru
· Autori: Marko Petek i Igor Palčić
· Časopis: Gospodarski kalendar 2016.
· Stranice: 293-294
· Naslov: Proizvodnja graha u Hrvatskoj
· Autor: Monika Vidak
· Časopis: Poljoprivredni glasnik, br. 5
· Datum: Listopad 2016.
· Stranice: 3-6
· Kongres: Druga konferencija Međunarodnog društva za mahunarke - Mahunarke za održivi svijet
· Organizatori: Međunarodno društvo za mahunarke i ITQB NOVA
· Naslov: Genetska raznolikost hrvatskih tradicijskih kultivara graha
· Autori: Klaudija Carović-Stanko, Zlatko Liber, Monika Vidak, Ana Barešić, Martina Grdiša, Ivan Radosavljević, Zlatko Šatović
· Vrijeme: 11.-14. listopada 2016.
· Mjesto: Tróia, (Lisabon), Portugal
· Naslov: Grah - superhrana
· Autor: Monika Vidak
· Mrežni portal: Turistplus - portal za turizam, gospodarstvo i kulturu življenja
· Datum: 29. lipnja 2016.
· Naslov: Uvod u sekvenciranje sljedeće generacije
· Predavač: Dr. sc. Ana Barešić, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
· Vrijeme: 30. svibnja 2016. u 12:00 sati
· Mjesto: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, Zagreb; Mala vijećnica, VI Paviljon
· Članak o pokušalištima Agronomskog fakulteta u sklopu kojeg je predstavljen projekt BeanQual
· Naslov: Iz naše "Jazbine" izlaze fini Fulir i Kontesa Nera, a u vrtu je kao na moru
· Autor članka: Petra Balija
· Časopis: Večernji list
· Datum: 26. travnja 2016.
· Stranice: 20-21
· Kongres: 51. hrvatski i 11. međunarodni simpozij agronoma
· Organizator: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
· Naslov: Minerali i sirovi proteini u hrvatskim tradicijskim kultivarima graha
· Predavač: prof. dr. sc. Mirjana Herak Ćustić, Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
· Vrijeme: 17. veljače 2016. u 9:50 sati
· Mjesto: Grand hotel Adriatic, Opatija
· Naslov: Phenotypic diversity among Croatian common bean (Phaseolus vulgaris L.) landraces
· Autori: Vidak M., Malešević S., Grdiša M., Šatović Z., Lazarević B., Carović-Stanko K.
· Časopis: Agriculturae Conspectus Scientificus (2015) Vol. 80, No. 3, pp. 133-137
· Naslov: Jedemo li dovoljno graha? Raznolikost hrvatskih tradicijskih kultivara u nutritivnom sastavu
· Predavač: prof. dr. sc. Mirjana Herak Ćustić, Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
· Vrijeme: 10. prosinca 2015. u 18:00 sati
· Mjesto: Sveučilište u Zagrebu, Prirodoslovno-matematički fakultet, Rooseveltov trg 6, Zagreb; Predavaonica BO1
· Stručni skup: Hrvatsko povrće - 1. hrvatski stručni skup o proizvodnji povrća
· Organizator: Gospodarski list
· Naslov: Zašto povećati proizvodnju graha u Hrvatskoj?
· Autori: Mirjana Herak Ćustić, Jerko Gunjača, Boris Lazarević, Tomislav Karažija, Igor Palčić, Klaudija Carović-Stanko
· Vrijeme: 19. studenog 2015., 8:40 sati
· Mjesto: Hotel Ambasador, Opatija
· Kongres: 8. međunarodni kongres "OPLEMENJIVANJE BILJA, SJEMENARSTVO I RASADNIČARSTVO"
· Organizatori: Hrvatsko agronomsko društvo i Europsko udruženje sjemenara
· Naslov: Genetska osnova količine bioaktivnih hranivih tvari hrvatskih tradicijskih kultivara graha
· Autori: Klaudija Carović-Stanko, Boris Lazarević, Monika Vidak, Zlatko Liber
· Vrijeme: 13. studenog 2015., 11:30 sati
· Mjesto: Lifeclass Terme Sveti Martin, Sveti Martin na Muri
· Naslov: Portugal at the diverse common bean world
· Predavač: Maria Carlota Vaz Patto, ITQB, Portugal
· Vrijeme: 28. listopada 2015., 12:00 sati
· Mjesto: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, Zagreb; Velika vijećnica, VI Paviljon
· Kongres: II. Međunarodni oplemenjivački kongres i konferencija uljnih i bjelančevinastih kultura (Eucarpia)
· Organizatori: Savez oplemenjivača Turske uz podršku domaćih i međunarodnih partnera
· Naslov: Raznolikost hrvatskih tradicijskih kultivara graha (Phaseolus vulgaris L.)
· Autori: Monika Vidak, Boris Lazarević, Martina Grdiša, Zlatko Šatović, Mirjana Herak Ćustić, Klaudija Carović-Stanko
· Vrijeme: 1.-5. studeni 2015.
· Mjesto: WOW Kremlin Palace Hotel, Antalya, Turska
· Stručni skup: FUNKCIONALNA HRANA U HRVATSKOJ: „Funkcionalna hrana- sinergija znanosti, tehnologije i tržišnih tendencija“ i okrugli stol „Primjena novih tehnologija u razvoju prehrambenih proizvoda - stanje u EU i perspektiva u RH do 2020.“
· Organizatori: Hrvatska gospodarska komora; Hrvatsko društvo prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista; Ministarstvo poljoprivrede; Akademija tehničkih znanosti Hrvatske
· Naslov: Grah kao funkcionalna hrana
· Predavač: Monika Vidak mag.ing.agr., Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
· Vrijeme: 01. srpnja 2015.
· Mjesto: Vijećnica Hrvatske gospodarske komore, Rooseveltov trg 2, Zagreb
· Naslov: Podrijetlo, udomaćenje i širenje graha (Phaseolus vulgaris L.)
· Predavač: Izv. prof. dr. sc. Zlatko Liber, Sveučilište u Zagrebu, Prirodoslovno-matematički fakultet
· Vrijeme: 11. lipnja 2015. u 18:00 sati
· Mjesto: Sveučilište u Zagrebu, Prirodoslovno-matematički fakultet, Rooseveltov trg 6, Zagreb; Predavaonica BO1
· Naslov: Genetic Basis of Bioactive Nutrient Content in Croatian Common Bean Landraces
· Predavač: Doc. dr. sc. Klaudija Carović-Stanko, Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
· Vrijeme: 18. rujna 2014. u 14:30 sati
· Mjesto: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, Zagreb; Velika vijećnica, VI Paviljon
· Naslov projekta: Genetska osnova količine bioaktivnih hranivih tvari hrvatskih tradicijskih kultivara graha; BeanQual
· Voditelj projekta: Klaudija Carović-Stanko, Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb (E-mail: kcarovic@agr.hr)
· Projekt financira: Hrvatska zaklada za znanost
· Ustanove-suradnici: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zagreb Sveučilište u Zagreb, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
· Trajanje projekta: 16/06/2014-15/06/2017
Grah je najvažnija zrnata mahunarka za ljudsku prehranu u svijetu i vrijedan je izvor bjelančevina, vlakana, vitamina i minerala. No, povećan udio minerala u namirnicama ne garantira povećan status minerala kod potrošača te je neishranjenost ljudi mineralima jedan od globalnih zdravstvenih problema čak i u razvijenim zemljama. Fitinska kiselina (PA) djeluje kao antinutritivna tvar jer veže katione minerala i tvori miješane soli (fitine) koje se kod ljudi i monogastričnih životinja uglavnom izlučuju zbog nedostatka (ili ograničenog) djelovanja fitaze u probavnom sustavu. PA je također i glavna skladišna molekula za fosfor, te je nužna za normalan razvitak i klijanje sjemena. Količina minerala (Mg, Ca, Fe, Zn, K, P) i fitinske kiseline u sjemenu / zrnu znatno se razlikuje ovisno o genotipu graha.
U Hrvatskoj je grah zapostavljena kultura koju uzgajaju mali poljoprivredni proizvođači na tradicionalan način u proizvodnim sustavima s manjim ulaganjima (low input). Hrvatski tradicijski kultivari su prilagođeni specifičnim uzgojnim uvjetima i pokazuju veliku raznolikost morfoloških i agronomskih svojstava. Široka raznolikost se očekuje i u količini bioaktivnih hranivih tvari kao i na genetskoj razini.
U skorašnje vrijeme međunarodnom suradnjom na genomici graha, velika je količina informacija postala dostupna uključujući genetske i citološke karte, baze podataka mikrosatelita kao i ogroman broj sekvenci koje sadrže biljege SNP (polimorfizam jednog nukleotida; single nucleotide polymorphism). Imajući na raspolaganju detaljne podatke o količini bioaktivnih hranivih tvari tradicijskih kultivara graha, provest će se pridruživajuće kartiranje (association mapping) cjelokupnog genoma u svrhu identifikacije lokusa za kvantitativna svojstva (quantitative trait loci; QTL) količine bioaktinih hranivih tvari u zrnu graha.
Uspjeh oplemenjivanja graha na veću kakvoću ovisi o dostupnosti informacija o količini bioaktivnih hranivih tvari u zrnu tradicijskih kultivara i spoznajama o genetskoj osnovi raznolikosti u svojstvima kakvoće. Integracija fundamentalnih (molekularna genetika) i primijenjenih (ishrana bilja, oplemenjivanje) znanosti omogućiti će upotrebu tradicijskih kultivara kao izvora bioaktivnih hranivih tvari u budućim oplemenjivačkim programima temeljenima na odabiru pomoću biljega (marker-assisted selection; MAS).
Uloga na projektu: Voditelj Područje rada: Analiza molekularne raznolikosti / Očuvanje biljnih genetskih izvora / Ljekovito i aromatično bilje Ustanova: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za sjemenarstvo, Svetošimunska 25, HR-10000 Zagreb Telefon: +385 / 1 / 239 3622 E-mail: kcarovic@agr.hr
Uloga na projektu: Genetička raznolikost - suradnik Područje rada: Botanika / Molekularna raznolikost i sistematika Ustanova: Sveučilište u Zagrebu, Prirodoslovno-matematički fakultet, Biološki odsjek, Botanički zavod s botaničkim vrtom, Marulićev trg 9a, HR-10000 Zagreb Telefon: +385 / 1 /4898 092 E-mail: zliber@botanic.hr
Uloga na projektu: Analiza podataka - suradnik Područje rada: Biometrika Ustanova: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za oplemenjivanje bilja, genetiku i biometriku, Svetošimunska 25, HR-10000 Zagreb Telefon: +385 / 1 / 239 3938 E-mail: jgunjaca@agr.hr
Uloga na projektu: Sadržaj bioaktivnih hranivih tvari - suradnik Područje rada: Utjecaj ishrane bilja na kvalitetu hrane i njezinu nutritivnu vrijednost Ustanova: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za ishranu bilja, Svetošimunska 25, HR-10000 Zagreb Telefon: +385 / 1 / 239 3955 E-mail: mcustic@agr.hr
Uloga na projektu: Genetička raznolikost - suradnik Područje rada: Očuvanje biljnih genetskih izvora / Konzervacijska genetika Ustanova: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za sjemenarstvo, Svetošimunska 25, HR-10000 Zagreb Telefon: +385 / 1 / 239 3623 E-mail: mgrdisa@agr.hr
Uloga na projektu: genetička raznolikost- suradnik Područje rada: Botanika / Molekularna genetika Ustanova: Sveučilište u Zagrebu, Prirodoslovno-matematički fakultet, Biološki odsjek, Botanički zavod s botaničkim vrtom, Marulićev trg 9a, HR-10000 Zagreb Telefon: +385 / 1 / 4898 085 E-mail: ivanrad@botanic.hr
Uloga na projektu: Intenzitet fotosinteze i sadržaj bioaktivnih hranivih tvari - suradnik Područje rada: Fiziologija bilja / Ekofiziologija Institution: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za ishranu bilja, Svetošimunska 25, HR-10000 Zagreb Telefon: +385 / 1 / 239 3622 E-mail: blazarevic@agr.hr
Uloga na projektu: Intenzitet fotosinteze i sadržaj bioaktivnih hranivih tvari - suradnik Područje rada: Ishrana bilja / Agroekologija Ustanova: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za ishranu bilja, Svetošimunska 25, HR-10000 Zagreb Telefon: +385 / 1 / 239 3982 E-mail: tkarazija@agr.hr
Uloga na projektu: Sadržaj bioaktivnih hranivih tvari - suradnik Područje rada: Ishrana bilja u hortikulturi i krajobraznoj arhitekturi Ustanova: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za ishranu bilja, Svetošimunska 25, HR-10000 Zagreb Telefon: +385 / 1 / 239 4085 E-mail: ipalcic@agr.hr
Uloga na projektu: Genetička raznolikost - suradnik Područje rada: Očuvanje biljnih genetskih izvora Ustanova: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za sjemenarstvo, Svetošimunska 25, HR-10000 Zagreb Telefon: +385 / 1 / 239 3694 E-mail: mvidak@agr.hr
Uloga na projektu: Genetička raznolikost - konzultant Područje rada: Kvantitativna genetika Ustanova: Instituto de Tecnologia Química e Biológica Universidade Nova de Lisboa, Apartado 127, 2781-901 Oeiras – Portugal Telefon: +351 / 214 469 631 E-mail: cpatto@itqb.unl.pt
Uloga na projektu: Molekularne metode u identifikaciji kultivara i analizi bioraznolikosti - suradnik Područje rada: Molekularna filogenetika Ustanova: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za sjemenarstvo, Svetošimunska 25, HR-10000 Zagreb Telefon: - E-mail: abaresic@agr.hr
· Ustanova: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za sjemenarstvo, Svetošimunska cesta 25, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
· Telefon: +385 / 1 / 239 3622
· E-mail: kcarovic@agr.hr
· Web: http://www.agr.unizg.hr/hr/address-book/72/klaudija-carovi%C4%87-stanko